klik cepat ader cita best

nak pitih???klik sini

Thursday, December 29, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY # 12


 
 
SIBUK MEMANJANG WEYH...
NAK HAPDATE POWN TAK SEMPAT

Thursday, December 22, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY # 11


 
 
 
SIAP-SIAP PACKING BAJU....
BYE PENANG
HYE PERTH-LESS

Monday, December 19, 2011

PESTA PENANG



hye peeps..
dah lama tak hapdate belog....bizi memanjang ja.....
pergi umah mak cik la....macam2...
dah2 areda dok merepek banyak pun tak guna....lebey baik straight to da point

korunk dah taw belom yang kat penang skunk nie tengah ada pesta???biasa la hujung tahun mesti ada pesta penang.....kalau yang tak pernah p tu pakat mai la ramai2....bagi meriah lagi :)
so pesta dah start dari 28 november sampai la 1 january 2012....so ada masa lagi....kalau nak shoping better p dekat2 nak habis sebab barang time tu murah sangat

areda pun baru ja p sana ngan my aunty n uncle....just p jalan2 sebab nak main mahal okeyh!!!!!

 nie harga tiket untuk masuk pesta....bukan untuk game okeyh....selalunya kalau p ramai2 tak payah beli tiket banyak2..just beli 2 dewasa 5 kanak2 pun dah okeyh bab bukan diorang cek pun..just koyak tiket pas tu lepas orang masuk :)


 nie salah satu pintu masuk..pintu masuk ada 3....kalau masuk ikut pintu nie lagi cepat sampai kat tempat game n lagi cepat la duit habis :)


1 token = RM2
minimum harga game RM4
tu pun wagon wheel yang sesuai untuk kanak2
kalau kanak2 tu ja yang naik..kalau ada parents teman tapi berdiri kena bayar 1 token

 so nie antara game yang ada...yang euro wheel tu tak boleyh nak naik bab orang beratoq gila panjang.....so naik yang len ja na :)


las sekali areda masuk rumah hantu nie..nama dia haunted castle....kalau dulu rumah hantu kena berjalan sendiri tapi skunk tak lagi..nak je keta....tapi bayaran memang mahal RM12/PERSON = 6 token...naik sat ja tak sempat nak panas vontot dah kena turun....walaupun mahal orang still ramai....tapi bila dah naik rasa rugi duit bab tak da hantu sangat pown..ada dalam 6 ekor ja..tu pown yang gatal2....psssss

so apa tunggu lagi cepat la p pesta untuk nikmati keseronokan berpanjangan :)

Wednesday, December 14, 2011

Surat Tunjuk Sebab Tidak Dapat Hadir Ke Kelas.

 


 
Mohd Kuat Tido Bin Semua Kuat.
No 897, Perumahan Pelajar Malas, 
99999 Port Tido, 
Negeri Seratus.                                   32 BULAN 1 2013 _______________________________________________________  
En. Malangnye Nasib Aku. 
Pensyarah Suka Tido, 
Universiti Pelajar Dan Lecturer Same Je,
Cawangan Port Tido,
99999 Port Tido, Negeri Seratus. 
 
Tuan/Puan,  
Surat Tunjuk Sebab Tidak Hadir Ke Kelas  
 
Saya dengan hormatnya merujuk perkara diatas. 
 
2. Merujuk perkara diatas saya Mohd Kuat Tido Bin Semua Kuat ingin memberitahu kepada En. Malangnye Nasib Aku Bin Sebab Dapat Student Macam Ko bahawa sebab-sebab kenapa saya tidak dapat hadir ke kelas hari itu. Ini kerana pada hari Isnin pada tarikh -1 Ogos 2020 saya tidak mampu untuk hadir ke kelas. *Sila abaikan surat ini sekiranya Encik tak perasan saya tak hadir hari tu eh. Ok? Baiknye Encik ni. Tak sangke. Tsk tsk tsk.  
 
3. Ini kerana pada hari tersebut saya tidak berapa nak sihat sangat untuk hadir ke kelas. Saya berasa kepala saya begitu pening hinggakan saya tidak mampu untuk bangun apatah lagi pergi ke kelas. Bayangkanlah betapa teruknya saya punya pening. Oleh itu saya tidak mampu untuk datang ke kelas. *Ni tulis surat ni pun tengah pening lagi tau. Kalau saya mati pening sebab tulis surat ini, siaplah Encik tunggu la apa balasannya nanti. I will call my lawyer! See you at the court! No mercy kau aku cakap.  
 
4. Selain itu selain pening, saya sebenarnya mengalami masalah tidur awal di waktu malam. Encik dan yang lain-lain mungkin tak tahu penderitaan saya ni. Hipotesisnya macam ini, semakin bertambah awal saya tidur maka semakin bertambah susah saya nak bangun. Kesimpulannya pula macam ini, Jika saya tidur lewat jangan haraplah nak suruh saya bangun awal gila ke hape ngantuk siot. Maafkan saya terkasar bahasa.  
 
5. Lagi, selain itu saya juga hendak memberitahu bahawa saya sebenarnya sangat tak suka tengok muka Encik yang hensem itu. Tengok Encik sahaja dah cukup membuatkan darah dalam badan saya menyirap pulak aku haih. Selain sebenarnya saya tipu, Encik tak hensem sebab tu tak suka sangat, Encik juga amat gatal. Gatal betul kau tu tua buat cara tua. Encik kenal Siti? Siti Bon Bon? Dia itu GF saya, tapi saya lihat Encik selambe je suka menggatal dengan dia. Kenapa? *Sila tulis surat tunjuk sebab kenapa menggatal dengan Siti GF saya itu. Biasa betul.  
 
6. Akhir kata, saya juga berharap supaya Encik dapat memberikan saya peluang untuk saya menduduki peperiksaan akhir bagi subjek yang Encik ajar tu, nama apa entah saya lupa la. Maaf sangat-sangat. Sekali lagi saya meminta jasa baik Encik untuk memaafkan saya kerana ke tidak hadir ke kelas Encik dan juga memberikan saya peluang untuk saya menduduki peperiksaan akhir bagi subjek tersebut. Diharapkan juga Encik tak payah awasi kami semasa peperiksaan akhir itu sebab saya nak meniru. *Pelajar yang lain pun sama je.

BILA EN.BEAN TULIS SURAT


 

Letter from Mr. Bean to Bill Gates: “My Dear Mr. Bill Gates,

I’ve bought a computer for my home and I’ve found some problems, which I want to bring to your notice:

(1). There is a button ‘Start’ but there is no ‘Stop’ button. I request you to please check this.

(2). One doubt is, whether any ‘Re-Scooter’ is available in System..? Cos I find only ‘Re-cycle’, as I own only a scooter.

(3). I recently learnt ‘Microsoft Word’, now I want to learn ‘Microsoft Sentence’. So, when will you provide that?

(4). There is ‘microsoft office’, but what about ‘microsoft home’ since I use this at home only.

(5). One personal question, how is it that your name is ‘Gates’ but you are selling ‘Windows’; instead of ‘Doors’..!!

Awaiting Reply.

With best regards,
Mr. Bean

YANG MANA MILIK KITA??

 

LAUK PAUK yang LAZAT depan kita,
Sebentar lagi jadi NAJIS..
 
TIDUR nyenyak yang kita alami sewaktu BAYI,
Bila dewasa selalu RESAH HATI..

KEKASIH, ISTERI dan SUAMI yang kita dambakan HARI INI,
Esok lusa akan MATI..

KULIT mulus licin untuk iklan TV,
Bila tua pucat LESI..

PAKAIAN CANTIK yang diperaga di majlis KENDURI,
Sediikit hari lagi CARIK SANA-SINI..

SEWA HOTEL mewah 9 bintang,
Sehari dua kita ANGKAT KAKI..

JAWATAN BESAR di syarikat gergasi,
Cukup UMUR kita BERHENTI..

KUASA bos, wakil rakyat dan menteri,
Nanti yang lain akan GANTI,
UMUR muda badan bergetah sweet NINE-TEEN,
Sampai masa jadi NINETY,

KONDO, VILLA dan BANGLO yang kita HUNI,
Hari depan jadi milik ANAK-ANAK dan ISTERI,

TANAH LOT MEWAH yang kita duduki,
Sampai SERU kita pindah ke 'LIANG SUNYI'.

Hatta kalau nak kata KUBUR kita tu MILIK kita sendiri,
Malangnya dah tak berGUNA lagi,
Kerana WAKTU itu, kita dah tak BERNADI.

Jadi, MANA SATU MILIK KITA?
Apa yang kita ada hari ini, esok berubah RUPA,
Tiada satu pun kita PUNYA,
Semuanya milik Tuhan BELAKA,

Monday, December 12, 2011

TAK PUAS HATI DENGAN ROMATE?



1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.  
 
2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”  
 
3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.  
 
4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!” 
 
5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.  
 
6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”  
 
7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”  
 
8. Setiap kali roommate masok balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.  
 
9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka ****h, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”
 
10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.  
 
11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.  
 
12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul. 
 
13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.  
 
14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka ****h dan confused.  
 
15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.  
 
16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.  
 
17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.  
 
18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.  
 
19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2. bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.  
 
20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

 


Sunday, December 11, 2011

ALHAMDULILLAH



 
 
POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN
SLIP KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SESI JUN 2011
PERHATIAN

1. Keputusan ini adalah untuk makluman dan kegunaan sesi PENDAFTARAN sahaja.
2. Keputusan ini tidak dianggap rasmi dan tidak boleh digunakan untuk
permohonan kerja, melanjutkan pelajaran atau urusan-urusan rasmi yang lain.

Nama Penuh NUR SHUHADA BINTI ABDUL BASIR
Semester
: 5
No Pendaftaran : 18DUP09F1036
Program
DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN
No Kad Pengenalan 911016076112
Tarikh
:  12 DISEMBER 2011
 
KOD
KURSUS
GRED
NILAI MATA
MATA KREDIT
STATUS
A 4004
 ENGLISH FOR COMMERCIAL PURPOSES 4
A-
3.67
5.51
Lulus
H 4036
 PENGURUSAN PEMASARAN PELANCONGAN
A-
3.67
14.68
Lulus
H 4037
 PERAKAUNAN KEWANGAN PELANCONGAN
A-
3.67
14.68
Lulus
H 4038
 INTERPRETASI PELAWAT
A
4
16
Lulus
H 4039
 PRINSIP PENGURUSAN
B
3
6
Lulus
H 5057
 GELAGAT PELANCONG
A-
3.67
11.01
Lulus
Petunjuk Gred
 PNM
3.67
A = 4.00
A- = 3.67
B+ = 3.33
B = 3.00
B- = 2.67
 HPNM
3.69
C+ = 2.33
C = 2.00
D = 1.67
D- = 1.33
E+ = 1.00
 JUMLAH JAM KREDIT TERKUMPUL *
76.5 
E = 0.67
E- 0.33
F = 0.00
 KEPUTUSAN
KEDUDUKAN BAIK 
*Jika Jumlah Jam Kredit Terkumpul kurang dari jumlah minima (26 bagi Sijil/DSK dan 42 bagi Diploma), anda adalah TIDAK LAYAK menjalani latihan industri. Sila hubungi UPLI atau penyelaras LI jabatan untuk keterangan lanjut. Harap maklum.
 ANUGERAH ANUGERAH SENARAI KETUA JABATAN  

 syukur alhamdulillah result untuk sem 5 dah pun kuar..... areda rasa bersyukursangat dengan apa yang areda dapat untuk sem nie...walaupun areda tak bajet untuk 3.5 ++ tapi tu la ALLAH akan selalu menolong hambanya..

walaupun time awal areda dah pesan kat parents jangan mengharap apa2 untuk sem nie sebab memang susah tapi tak dijangka2....tadda...present untuk abah yang tengah tak sihat tue....

Tuesday, December 6, 2011

BIZI

 
sibuk la sekarang nie...
tak sempat nak hapdate belog pun...
laptop pun baru ja bukak
lepas seminggu tak bukak...
nie pun tak leyh lama 
nak p hospital tengok abah masuk wad

Thursday, December 1, 2011

hepy bufdae



hepi bufdae to you
hepi bufdae to you
hepi bufdae to belog
hepi bufdae to you

okeyh guys..ekceli belog areda dah pown berusia satu tahun..yeahhhhh...macam baby okeyh...siap ada besday2 lagi...
areda nak say thanks kat semua yang support belog nie especially pioneers belog nie...
untuk kak atie n boy yang dah banyak tolong areda untuk penulisan belog n semua lah....

SPONTANEOUS THURSDAY # 10


 
 
teruja tengok aaron aziz teriak dalam ombak rindu

Tuesday, November 29, 2011

Friday, November 25, 2011

CANTEK TAK










First op all areda nak say thanks kat lyssa untuk toturial letak Assalamualaikum nie....
n lagik satu areda nak say sorry kat boy bab letak benda yang sama macam dia..boy bukan aku nak tiru..aku nakletak selamat datang....tapi aku jumpa yang assalamualaikum jer.. jangan marah ha.....
lagi 1 lagi elok letak salam dari selamat datang kan :)

Thursday, November 24, 2011

AKU PASRAH

aku menyangka
dan tidak ku menduga
akhirnya engkau yang berubah
sekelip mata cinta kita terlerai
dihujani dengan linangan air mata

mengapa engkau dustai cinta kita
dimana letaknya janji setia
yang pernah engkau lafazkan sewaktu dahulu
ingin terus hidup selamanya bersamaku
hingga ke akhirnya
tinggalah aku bersama hati yang pedih
terpaksalah ku telan segala kepahitan
sehingga kering air mataku menangis
bila aku kenangkan nasib yang telah menimpa diriku ini

biarkan lah ku sendiri
meneruskan hidup tanpa mu disisi
relakan dikau pergi 
andai itu nya mahumu
ku menganggap ianya adalah ujian darinya
tiada jodoh diantara kita

aku pasrah
aku redha 
dengan apa yang terjadi
ku doakan agar dikau bahagia disampingnya


SPONTANEOUS THURSDAY # 9

DEKAT POLI RINDU RUMAH
BALIK RUMAH RINDU POLI
PARAH WEYHHH

Tuesday, November 22, 2011

"Lecturer-student relationship, anything wrong?"

join contest by eqbalzack.com

pergi ke kedai membeli jajan,
kedai terletak di kampung satu,
hubungan pensyarah-pelajar jadi isu keutamaan,
mengapa ianya terjadi begitu,

       Berdasarkan serangkap pantun di atas jelaslah bahawa hubungan pensyarah-pelajar merupakan satu isu yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat kini. menjalinkan hubungan serius atau dalam erti kata yang lain hubungan cinta diantara pelajar dan pensyarah menjadi satu bualan yang semakin hari semakin meningkat. ada yang menyokong dan memberi kata-kata semangat dan tidak kurang juga dengan bilangan yang mencemuh golongan ini.

       Dalam dunia yang moden dan serba canggih ini, boleh dikatakan bahawa semua orang bercinta tetapi mengapa percintaan antara pelajar dan pensyarah menjadi isu sedangkan mereka juga adalah manusia yang menpunyai perasaan untuk menyayangi dan disayangi. hubungan itu suci dan kenapa ia perlu dicemarkan dengan umpatan, kejian dan fitnah. telah menjadi perkara biasa untuk pelajar dan pensyarah bercinta sekaligus mendirikan rumahtangga. contohnya, seorang pensyarah saya telah berkahwin dengan abang senior dan kini mereka telah bahagia.

       Walaubagaimanapun, mereka perlulah membezakan diantara peribadi dan juga pelajaran supaya tiada pelajar yang berasa tersisih oleh pensyarah tersebut dan mendapat markah yang rendah berbanding dengan pelajar yang mempunyai hubungan dengan pensyarah tersebut.

       Berpegang kepada konsep cinta itu agung dan suci, mereka perlulah mempunyai batas-batas semasa berada di dalam kelas supaya para pelajar yang lain tidak mengejek malahan yang lebih teruk lagi mengikut cara pensyarah tersebut kerana pepatah ada menyebut  cikgu kencing berdiri, anak murid kencing berlari.

      Secara tuntasnya, semua hubungan adalah sesuatu yang suci tidak kira sama ada pensyarah dengan pelajarnya. impak-impak negatif yang akan wujud perlulah ditangkis bagi mengelakkan sesuatu yang tidak diingini berlaku.

[260 patah perkataan]

tag : boy

Monday, November 21, 2011

TAHNIAH HARIMAU MALAYA

sekali lagi MALAYSIA menjulang pingat emas....
tahniah HARIMAU!!!!!!!!!!!!!!
proud to be MALAYSIAN...

sang garuda sila balik dan menangis ramai-ramai...
tu la awai tadi hampa dok buat ramai sangat kan dah kalah

Final Sukan Sea 2011 | Malaysia vs Indonesia

video


Gomo Malaysia Gomo
Peteh Malaysia Peteh
Enjut Malaysia Enjut  
Hobin Malaysia Hobin
Kejor Malaysia Kejor 
Haria Malaysia Haria
Pulun Malaysia Pulun
Encang Malaysia Encang
 
Tatap Malaysia Tatap
Ligan Malaysia Ligan
 
Gegau Malaysia Gegau
Viva Malaysia Viva
Ghempuh Malaysia Ghempuh

SELAMANYA HARIMAU MALAYA, SELAMANYA SOKONG MALAYSIA

PERANGAI TAH APA-APA LA

wow sunyi sepi terus kat belog time final bola nie...Facebook pun tak ramai yang online....tahniah buat asraruddin bab berjaya score 1 time minit ke 34

walauapapun kat sini areda nak komen sal penyokong-penyokong garuda yang langsung tak profesional.....first sekali time lagu negaraku dimainkan...pakej booo bagai....hello kenapa nak boooo lagu negara orang...

didikan kurang +otak pun bangang = perangai macam haram

so sekarang nie moh la concentrate tengok bola....

DEMAM

Eh sekarang nie kan musim sukan sea....kalau korang perasan lah kan....malam nie kan...MALAYSIA lwn ngan INDONESIA untuk tentukan emas.......moh HARIMAU MALAYA kita baham GARUDA...
ekceli areda nie tak minat pun sukan mukan nie tambah-tambah lagi bola sepak...

ce korang bayangkan satu bola pas tu kejar ramai-ramai...hehehehehe..main la bola sorang satu tak yah dok rebut-rebut..kan best cam tuh....walaupun areda tak minat tapi disebabkan HARIMAU MALAYA main areda akan teman abah untuk tenok bola malam nanti...pastu nak jerit kuat-kuat :)

sejak areda dok baca paper kosmo ari-ari n tambah-tambah selalu dengar budak laki jerit kat kafe time tengok bola cam menarik ja....so minat tu ada la sikit-sikit tapi tak minat yang luar negara...nak yang HARIMAU MALAYA gak :)

debo jugak malam nie sebab haritu HARIMAU MALAYA dah menang dah lawan ngan INDONESIA...takut player garuda jadi aggresif..sebab sememangnya pun diorang tue kasar....

CHAIYOK-CHAIYOK MALAYSIA...
HARIMAU MALAYA KUARKAN TARING UNTUK MAMAH GARUDA







Saturday, November 19, 2011

TOURISM BASED COMMUNITY

hyep korunk...dah lama dah tak update belog yeala bizi study exam semua so nasib baik exam dah habis...so now i'm free!!!!dah bebas...
gud bye semester 5...hye ahkak n ahbang senior....WELCOME 2 SEMESTER 6...
dah2 asyik lari tajuk jer......

fokus-fokus....
tourism based community nie sebenarnya tajuk yang areda n kawan-kawan dapat untuk final projek sem 6..see baru ja nak cuti sem..dapat pulak dah tajuk untuk final project sem 6....guess kat mana kami nak kena buat project nie...



okeyh dah bagi hint tempat tue nak kena naik flight...ce teka ce teka
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tada......

 SARAWAK

atau

SABAH

nampak tak betapa gumbiranya hati beta......bukan p untuk shopping okeyh tapi p buat kerja....dok dekat pendalaman taw.....dah2 banyak kerja g nak buat nie.....

p/s: nak bawak baju banyak mana??

p/s-p/s: nak buat activity apa ek tat sana??


Tuesday, November 15, 2011

:'(

NAK POST MACAM-MACAM BENDA TAPI TAK SEMPAT...TUNGGU LA BILA DAH ABIS EXAM OKEYH

Friday, November 11, 2011

:')

xsempat nak hapdate belog sebab bizi study untuk final exam...

byeeeeeee

Tuesday, November 8, 2011

Monday, November 7, 2011

BUDAK-BUDAK SEKARANG

Sekitar tahun 1980-an, ibu-bapa sangat senang hati dengan hidup. Walaupun tidak bekerja tinggi dan kaya raya, namun hasil yang diperolehi cukup malah lebih untuk menampung hidup sekeluarga. Bila anak-anak bermain diluar ibu-bapa tidak bimbang kerana mereka tidak perlu bimbang kemana anak-anak pergi, paling jauh pun ke kampung sebelah. Anak-anak sangat memahami ibu-bapa, tidak pula suka meminta-minta dan tidak ada pula sikap saling nak mendahului antara rakan.
Pergi sekolah hanya berjalan kaki saja, ada sesetengah yang menaiki basikal. Yang beruntung ada motor, bapa pergi dan ambil. Zaman itu bas sekolah, belum ada, motor pula hanya orang yang berharta lebih sikit dapatlah guna, nak pergi sekolah kena jalan sejauh 20km, redah hutan, hujan,  lecak, panas terik dan sebagainya. Budak-budak pergi sekolah pukul 4.30 dah bangun. Tapi orang dulu tetap gembira. Zaman sekarang?, boleh digelar zaman manja.

Budak-budak sekarang dah manja 
  • Ibu-bapa sering saja pening kepala, duit cukup dan berharta pun tak guna, sebab semua dihabiskan anak-anak yang manja. Hujan lebat sikit dah sambung tidur lena, sebab dah tau tak boleh sekolah nak buat macamana?. Padahal sekolah sekangkang kera sahaja. Tambahan pula ada motor dan kereta, jadi budak-budak ni sebenarnya mengada-ngada.
  • tengok kawan lain pakai henpon dia pun nak guna, ditanya ayah kamu nak buat apa?, lalu dijawab senang nak telefon kalau ada apa-apa. Dibeli si ayah henpon nokia biasa, ditolaknya si anak sebab nak yang berkamera. Ditanya lagi siayah kau nak telefon ke nak buat apa?, dijawab si anak nanti malu dengan kawan-kawan yang lagi canggih darinya
  • kena tegur sikit muka dah masam mencuka. Tarik hidung tarik muka sampai ke besok lusa, sebab ayah lambat ambil kat sekolah je halnya 
  •  Sehari belanja sekolah sampai RM5, tu belum campur kat skolah agama. Apa yang dijual kat sekolah semua mewah belaka, nugget, sosej dan burger itu dibelinya. Mak pesan bawak bekal haram dibuatnya, yela nanti nampak dek awek mana nak letak muka?. 
  • cuti sekolah  pergi CC saja, ayah dan mak dan mak tak boleh nak buat apa, yela anak kesayangan meraka la dia nya. Selalu ajak pergi kenduri asyik menolak sahaja, alasan yang diberi yang kahwin tu bukan kawan kita. Habis bila kau kawin nanti yang datang kawan-kawan kau sahaja ke?, kawan papa kawan mama tak payah tunjuk muka? 
  • Pergi kedai beli aiskrim pun nak bawak motor bapa. Padahal kedai tu jauhnya cuma depan mata, alasan panas nanti hitam la muka. Maklumla kecantikan kena jaga, nanti takde sapa nak takel.  
  • Dapat no 3 periksa nak hadiah komputer. Hadiah baju baru dah tak main dah. Alasannya kita mestilah ikut peredaran masa, perlu ada akaun Facebook dan Twitter baru la nampak bergaya. Bila ayah tanya boleh tak taipkan surat kat komputer, jawapan diberi nak belajar tapi takde masa. Padahal komputer tu dah nak masuk tahun kedua. Akaun Facebook ada 1243 kawan semuanya, follower twitter ada beratus lah jua. Last-last belajar ntah kemana, duk mengadap komputer ntah buat apa-apa. Keputusan merosot setiap masa. 
  • Makan nak sedap aja. Ikan masin dan telur goreng dah tak dipandangnya. Syarat wajib ayam takpun dagung mesti ada. Sayur dah kompom tak makan punya, kalau ada pun sayur yang jenis lembut yang dipilihnya 
  • Generasi terbilang dah hilang kilatnya. Semua remaja pakat nak bebas saja. I dan U istilah biasa, konon hebat BI padahal meraban ntah apa-apa. Lelaki perempuan bercinta dah memang lumrah manusia, tapi kalau umur 14 tahun nak bercouple apa kejadahnya? ayah dan mak rilek aja. Maklumlah mereka kan sporting orangnya. Anak emas ditatang sepenuh nyawa, akhirnya menconteng arang dimuka. 
  • Tak macam  dulu Malaysia lebih bermakna, berbanding Malaysia sekarang yang ramai orang manja. Kalau dulu Jepun serang kita bersiap siaga. Kalau kali ni diserang kita menyorok dalam selimut jela.

KANAK-KANAK ZAMAN 90AN

Bagi kanak-kanak yang lahir pada taun 90an kehidupan mereka tak sama macam kanak-kanak yang lahir  tahun-tahun le pas tue....Korang yang lahir pada tahun 90 an mesti masa sekolah rendah dulu:

-Kat sekolah ada salesman yang jual buku cerita.hari ni bagi list,esok mintak duit… Balik rumah paw mak nak beli buku tue walau cerita kat buku tu kita dah tau… Salesman susu,vitagen pon macam tu jugak…

-kat library pulak,budak-budak memang baca buku but just tengok gambar aje, bila ada program Nilam, semua sibuk-sibuk nak pinjam buku… Yang advance sikit pinjam bukum Nilam membe sebab nak tiru…

-RMT kat sekolah makan tak best… Tapi yang berduit pon join RMT…

-Pakai pensel box yang ada dua tingkat bila bukak ala-ala cam katil dua tingkat tue... :)

-Main lawan pemadam ,sayang nak pakai untuk padam… padahal kegunaan sebenar memang untuk padam pon…

-Pakai pembaris yang bergerigi, dah tu kat dalam pembaris tu ada air, dalam air tu pulak ada benda berkilat-kilat…

-Cikgu pakai pembaris panjang kaler kuning… Kat tengah-tengah tu ada pemegang tapi kan kan tak pernah nampak cikgu pegang kat situ…

-Time pendidikan seni, semua tunjuk skill… Melukis boleh tahan tapi bila bab kaler-kaler, hampehhh!!! Ada jugak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj dan macam macam lagi kesenian dipelajari.

-Main game 2D-super mario, super contra, street fighter… semua pakai tape kotPebarang pakai CD cepat rosak…

-Jam tangan Boy London jadi idaman sebab boleh tukar-tukar kaler ikut suhu dan cuaca…

-Takut kena injek terutama BCG, macam-macam cerita seram dengar pasal injek BCG nie… Padahal tak ade ape-ape pon…

-Balik sekolah beli JoJo atau pon Dendang… Tora pon best jugak… Tengok dalam tv, terus pasang angan-angan nak beli semata-mata nak mainan kat dalam tu aje, coklat tak makan pon…

-Kasut berlampu kat tapak tak main kasut yang ade roda-rado nie bahaye…

-Siri kartun-power rangers, ultraman, ninja turtles, transformer, thundercat, maskman, gaban dan macam-macam lagi...

Jangan lupa semua benda ni pasal budak budak sekarang dah tak sempat nak layan benda-benda macam ni… Masing-masing sibuk melayan PS, PSP, XBox then menghadap tv yang makin bervariasi rancangan kartunnya…
Indahnya zaman kanak-kanak dulu… Hari-hari kompem kene maki… Tapi x de buat perangai macam budak-budak zaman skunk nie…

Thursday, November 3, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY # 8

ESOK NAK BALIK WEYH
SELAMAT ARIEY RAYA AIDILADHA

Sunday, October 30, 2011

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POLI Bloggerz