klik cepat ader cita best

nak pitih???klik sini

Monday, July 29, 2013

Iftar Wif Big Family

hyep peeps..tenggelam timbul..tenggelam timbul...baru nak hapdate entry...

semalam areda and family balik kampung untuk berbuka bersama2 keluarga besar arwah hj.ashaari n hjh aishah..so nie adik beradik belah abah la...family abah tak besar pun...kecik ja...tapi tak kecik sangat kot :)

so as per requested, mak jang masak laksa and maksu masak nasik ayam...sponsored by my lovely mak tok yang sekarang nie makin suka membebel...(dulu muda2 tak pun) :)
laksa ikan 2 kilo and untuk nasik ayam 4 ekor ayam...4 ekor okeyh...hhahaahah tu pun terbalik periuk...habih time tu gak...xda maknanya nak simpan time sahur....everythings cuci calat....licin...tu family yang sedang2 aja...pak long pun tak da...

so bila dah bnyk benda nak buat areda pun balik la kampung awal sikit..tolong apa yang patut, kata pun perempuan takkan nak dok saja...so sambil gotong royong harus la gosip2 siket...tp bukan gosip sal orang....gosip sal kami 2 yang kat situ ja and mak tok kami langsung tak bagi masuk dapur sebab maktok tak nampak....nanti dia langgar habih semua benda :)

*takda pic sebab sibuk buat kerja + makan :P

Sunday, July 21, 2013

meeting???

hyeep peeps..salam ramadhan..diam tak diam dah 12 hari umat islam berpuasa..alhamdullilah...walaupun kondisi areda tak berapa nak baik untuk few days nie tp areda ttp puasa :)

dah areda bukan nak cerita sal puasa pun kan...apa ek nak cerita...hurmmm dah ingat...nak cerita pasal Mesyuarat Agong UMNO cawangan sungai pinang....for those yang tak suka nak baca..hurm wut tu say...pergi dekat butang merah sebelah kanan kat bahagian atas n klik dekat situ :)

areda sebenarnya join Puteri pun baru ja..if i'm not mistaken last year kot...hahahaah..so yesterday was my first meeting..first time dik non oiii attend meeting politik...dup dup berdebar jantungku..hahahaha ayat hiperbola sungguh..and areda p ditemani oleh sorang kakak yang segan gak nak p...tapi alhamdullilah first time attend and my name was appoint as AJK..AJK pun ok la sebab first time attend. bukan tu ja areda n kak zaleha jadi wakil untuk cawangan...hurm ekceli areda pun tak sure sangat apa tugas menjadi wakil but for me belum cuba belum taw..we'll wait n see

maybe lantikan kali nie untuk areda belajaq bergaul ngan orang ramai...hurm people always said yang areda nie sombong..tp bila dah kenai otak tak betoi..and areda susah nak buat kawan tp its okay...learn from senior2 yang dah otai :)

kat sini gak areda nak wish congratulations untuk ketua pegerakan puteri cawangan, Kak Nor, assistant, Kak Mashitah (if i'm not mistaken), ketua pemuda, Azlan, assistant, Jashly(if xsalah) and semua ketua2 and ajk2 yang baru dilantik...tak lupa jugak to my mommy yang jadi AJK wanita. hope dengan muka2 fresh and baru2 idea2 segar n bernas akan dicetuskan.amin :)

and too all please do guide me because i need guidance...tegur2 mana yang salah so that we can perform better  

Wednesday, July 17, 2013

11 PERKARA YANG HARUS KAMU INGAT SEBELUM MENGELUH

1. Hari ini sebelum kamu mengatakan kata-kata yang tidak baik, Pikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berbicara sama sekali.

2. Sebelum kamu mengeluh tentang rasa dari makananmu, Pikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

3. Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa, Pikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

4. Sebelum kamu mengeluh bahwa kamu buruk, Pikirkan tentang seseorang yang berada pada tingkat yang terburuk didalam hidupnya.

5. Sebelum kamu mengeluh tentang suami atau istrimu. Pikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

6. Hari ini sebelum kamu mengeluh tentang hidupmu, Pikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

7. Sebelum kamu mengeluh tentang anak-anakmu, Pikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

8. Sebelum kamu mengeluh tentang rumahmu yang kotor karena pembantumu tidak mengerjakan tugasnya, Pikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

9. Sebelum kamu mengeluh tentang jauhnya kamu telah memandu, Pikirkan tentang seseorang yang menempuh jarak yang sama dengan berjalan

10. Dan disaat kamu lelah dan mengeluh tentang pekerjaanmu, Pikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti anda.

11. Sebelum kamu menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain, ingatlah bahwa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

ﻓﺒﺄﻱ ﺍﻻﺀ ﺭﺑﻜﻤﺎ ﺗﻜﺬﺑﺎﻥ
(Maka nikmat Tuhanmu manakah yang kau dustai ??)

Maka bersyukurlah..
Alhamdulillahi Rabbil’alamiin..

6 Pesanan Imam Ghazali


Imam Al Ghazali pernah bertanya kepada murid-muridnya:

1 – Pertama, “Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”


Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman dan kerabatnya.

Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah “mati”. Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.

“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” (Surah Ali Imran 185)

2 – Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua. ” Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?”

Murid-muridnya ada yang menjawab negara China, bulan, matahari dan bintang-bintang. Lalu

Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah “masa lalu”. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak bisa kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

3 – Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. “Apa yang paling besar di dunia ini?”

Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah “nafsu”

Justeru nafsu yang menguasai diri , menyebabkan manusia gagal menggunakan aqal , mata , telinga dan hati yang dikurniakan oleh Allah swt. untuk hidup berlandaskan kebenaran . Fenomena ini menyebabkan mereka terjerumus ke dalam Api neraka Jahanam .

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.” (Surah Al A’araaf 179)

Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka .

4 – Pertanyaan keempat adalah, ” Apa yang paling berat di dunia ini?”

Ada yang menjawab baja, besi dan gajah. Semua jawapan hampir benar, kata Imam Ghazali, tapi yang paling berat adalah “memegang amanah”

“Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.” ( Surah Al Ahzaab 72 )

Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak bisa memegang amanahnya.

5 – Pertanyaan yang kelima adalah, ” Apa yang paling ringan di dunia ini?”.

Ada yang menjawab kapas, angin, debu dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah meninggalkan solat. Gara-gara pekerjaan, kita tinggalkan solat, gara-gara meeting kita tinggalkan solat.

6 – Lantas pertanyaan ke enam adalah, ” Apakah yang paling tajam di dunia ini?”.

Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang… Benar kata Imam Ghozali, tapi yang paling tajam adalah “lidah manusia”. Kerana melalui lidah, manusia dengan begitu mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Monday, July 15, 2013

IFTAR BERSAMA MEREKA

hyep peeps....huish diam tak diam hari nie dah 5 hari kita puasa di bulan ramadhan...so semalam officially..ha amek kau officially areda and classmate g iftar bersama2...kenapa semalam??yeala sebab hari ni areda dah balik rumah,final exam dah habis.ekceli semalam pun tak semua yang p sebab biasa la masing2 ada hal..tapi areda n kengkawan mesti la p...kalau bab makan serahla pada yang pakar
from left: cah, yus, su n anom

kak la, areda n fifi

sam and kak la

us...see classmate yang tak ramai..total 14 org yang p 10 orang
sandra, far,coki n amri yilek

actually makanan biasa2 ja tapi sebab makan ngan kawan2 benda biasa jadi luar biasa :)

credit to Sam sebab lanje weols udang goreng tepung and yang paling penting credit to all drivers cah,sam n abang is...and to gegurls yang dah bawak iouls p uptown perda

Sunday, July 14, 2013

cebisan kenangan part 2

hyeep peepss...nie pulak cerita cerbisan kenagan part 2...sapa yang tak pernah baca part 1 silalah baca :)
so let's get started with Diploma In Tourism Management @ Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin.

SEM1
time nie semua orang dok blur2 lagi tambah2 dengan minggu orientasi yang memenatkan...hewhewhew
so time minggu orientasi areda dapat la kawan about 3-4 termasuk ngan roomate...so lets cekidout..areda kenai ngan shireen,shira,faezah...
sem 1 la macam2 kenangan..kenangan sedih, gembira, pahit,pedih..macam2 la...so bila dah start masuk kelas areda kawan ngan nany which is my Lang...so time jalan berdua nampak la sorang student nie jalan sorang-sorang..so areda pun berdailog macam nie
areda: nany, nak tak kita kawan ngan budak tu??kesian dia jalan sorang2
nany: ok ja
areda: hampa2 nak tak kawan ngan kami (see ayat gila budak2 kan)
anis: nak..nama kami anis
so start dari sini la kami berkawan...3orang..kemanaa pun bertiga

so yang tudung pink tu la kami bertiga...areda..nany...anis

SEM2
ha sem nie dah semakin ramai la kawan yang areda dapat...hhahahaha dah masing2 dah kenai...dah p camp..yang paling best time sem 2 masa white water rafting kat ulu slim


so nie pic formal untuk kelas masa sem 2


SEM3
hurm actually sem 3 takda apa pun yang best sangat sebab takdak apa punyang special actually...cuma time nie areda dah realize sapa kawan and sapa lawan areda...so areda la yang certain depan kita pijak semut pun xmati tapi kat belakang nauzubillah cantik punya dok lagakan areda ngan kawan2...so ada la satu part nie bila areda ajak p kafe
areda: hampa nak p kafe x?cik nak p
xxxx: xmau lah kami semua x lapaq
areda: owh okeyh..so areda pun jalan la sorang2 p kafe...walaupun areda x pernah jalan sorang2..tiba2 areda terserempak ngan depa yang tadi kata tak mau p kafe....ley x bayangkan perasaan areda time tu...tapi areda p gak kat depa
areda: eh cakap kenyang
xxxx: ha tiba2 si____ lapaq 
areda cakap dalam hati ja...haish takkan tiba2 boleyh lapaq...xmau jalan sekali just gitaw ja

sila la abaikan muka areda yang gemuk terlampau tu :)

Sem4
tadda masa untuk praktikal...yiehaaaa so areda praktikal kat Kem.Pelancongan Malaysia Penang...tak p jauh mana pun besa la anak emak...hahahahaha.praktikal memang best n kakak2 staff yang sporting n gila2...memang masuk kepala la wa cakap lu





Sem5
ha dah lepas satu sem p praktikal,balik sem 5...sebab orang tak suka areda so areda pun banyak mendiamkan diri ja dekat kelas..malas nak cakap..haahhahhah


Sem6
hah dah final year dah pun..dah jadi seniour otai..seniour la sangat ka....hahahahaah senior yang otak semua tigu suku...sekejap ja rasa masa berlalu...tup2 dah tiga tahun n masing2 pun dah matang....
masing2 dah rapat balik.....yang mana dulu tak baik time sem 6 nie la nak berbaik2






Thursday, July 4, 2013

cebisan kenangan part 1

ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga
meski pun kini kita terpisah demi kasih-Nya
namun cebisan kenangan kita
sentiasa bermain di bayangan mata
detik waktu yg berlalu
menjadi memori kau dan aku

sewaktu kita bersama saling setia menimba ilmu
tanpa mengenal erti penat jemu
ingatkah kau lagi
kita bersama memijak onak duri
ditanah gersang mengutip semangat suci
kini segalanya tersurat dalam sanubari

bersabarlah dengan ketetentuan-Nya
ada rahmat yg tersembunyi
bertemu berpisah kerana Allah
lumrah kehidupan insan beriman
moga saat nan indah
ku harap berulang lagi

lirik2 yang kat atas tu areda tujukan khas buat kawan2 areda yang dah terpisah since kindergarten,primary and secondary school, diploma...untuk kengkawan degree...time hampa tak sampai lagi na....tunggu lagi tiga tahun tau

kindergarten
ingat lagi time nie mama hantaq areda p tadika omputih..dalam kelas tu cuma ada 4 orang melayu, 3 indians n yang lain semua cha ya nun alif...and areda la sorang2 perempuan melayu dalam kelas tu...perempuan melayu pun pakai skirt atas paha...kau hado :P
ada seorang mamat yang dalam kelas tu yang paling rapat ngan areda...nama dia izami...izami i still remember ur name till now..pergh dah berapa tahun berlalu...mana taw kan izami nie terbaca pulak belog areda...izami,i'm ur friend dekat tadika PEL 1996-1997...ingat x????hahahha bajet sangat kan yang izami baca belog nie...but who knows...lagi dua tu ada syazwan and amirul....syazwan ngan areda satu skolah menengah tp tak rapat pun...hahaahha yealakan zaman tadika dah berlalu....amirul pulak...dari sekolah tadika bawak ke sekolah rendah n then secondary school pun sama :)

sekolah rendah -SK Jalan Hamilton
ha ekceli banyak gila kenangan kat sekolah nie....kenangan koir...masuk pertandingan nasyid...g holiday kat melaka + KL..huish zaman dulu2 boleyh keluaq dari penang ngan kawan2 kira heaven la tu...so time tu kawan2 memang ramai...ada sayidah(dah jadi nurse pun peah nie), liyana(wife to be), najwa, athirah, aainaa, dayah, akmal, din, amirul(again), farahin, Z, and ramai gila.....sampai areda lupa la certain nama kawan2...bukan kawan melayu ja kawan cina n india pun ada...ada bharet, balan,mellisa,melvin...for cikgu la...areda ingat lagi ada sorang cikgu nie nama dia cikgu lokman...cikgu paling garang..if tak buat keja sekolah,siap la tangan sure berbirat punya...tapi tu time dulu la skunk mana ley cikgu buat cam tu kan...and satu lagi cikgu lokman nie kaya ngan sepit baju...if buat salah soklan yang senang sure kena kepit kat kening,bibir,hidung or mana2 tempat yang sakit bila kena kepit...siap boleyh request g nak perisa apa..hahahahaha..garang2 pun dia la cikgu yang paling selumber...boleyh cakap ngan student aku engkau..walaupun time tu baru darjah 6.time darjah 6...dia la cikgu kelas, cikgu bm, cikgu maths, cikgu kh...sebab selalu sangat tengok muka dia...kami pun dah x heran kena denda :P
so this is sayidah...the one yang jadi nurse..sekolah sekali,umah sebelah2 tapi tahun nie idok le dapat beraya sekali sebab orang tu tak cuti...hewhewhew

secondary school (SMK abdullah munshi)
kalau nak kira kawan kat sekolah menengah nie memang tak ramai la...tapi ada la sorang dua yang jadi blogger...macam puteri...salwa..so kawan yang paling rapat ngan areda time sekolah menengah ada 4 orang ja...hahahah aci x...4 ja!!!!!!lelaki pun ada la 2-3 kerat yang rapat :) yang rapat pun afiqah,intan,rosita and afira....n we still contacting each other..lepak sama2 sesekali...tak sesekali gak...kerap...cuma ngan afiqah ja jarang sebab dia polis airport kt KLIA...so jauh la kalau nak jumpa selalu..and ada satu lagi schoolmate...nama dia nadya tapi x rapat pun kenai camtu ja...n areda jumpak dia kt Uitm nie...amek kos hotel jugak


so this is my class masa form 5...yeay 5 bestari..yang tengah tu cikgu kelas...cikgu kelas la sangat!!!!cikgu sandaran ja...so cepat2 cari areda

nie pic areda gan one of the classmate...nama dia haffiz..


to be continued.......










Penang More Wanted #parody (Rembau Most Wanted)



tolong ingat sket

kehadapan pakwe // bakal pakwe kepada my friend ..


hey, tahniah sebab termasok dalam senarai calon suami kawan aku yang cun nih !
yes, lu memang dapat awek cun dalam dunia, tapi tak bermakna lu hensem !

biar aku bagitaw kau sesuatu..

bila dah jadi pakwe kepada kawan baik aku, kau jangan ngade2 nak mengongkong hidup die sama ada dari jauh atau dekat !kau tak payah poyo nak tunjuk konon kau la orang yang paling sayang awek, kene amik berat setiap ape yang die buat! takpayah, takpayah, takpayah ! lagi bagus kalau kau jage adik pompan kau ataw kakak kau.. mereka lagi memerlukan kau dalam hal tuh.. kalau kau anak tunggal, takde adik beradik, ko gi lah jage makcik2 kau ke, sepupu sepapat kau ke.. hal awek ko tuh, biar aku dan kawan2 yg lain yang amik berat ! sebab mak awek ko tuh dah konfem2 kenal aku dan kawan2 lain..

pastu ko jangan ngade2 call awek ko kul 2 pagi dan ke atas boleh?? akal ada tak?? jam 2 pagi ko call kawan aku tuh, ko bajet die akan angkat la?? ko ingat kawan aku nih burung hantu nak berjaga malam2?? what??? lu kate nak bagi dier practice jage anak malam2 nanti?? pergghhh!!TAKPAYAH!! biar anak dier yang train dier.. kawan aku tuh pon ade kehidupan sendiri.. esok nak bangun, gi kelas, wat assignment ! bukan kerja nak free aje layan ko !! da lah ganggu orang nak tido, merajuk plak tuh bila tak berjawab !! ah, memang hantu la ko nih !!

lagi satu, kau tak payah la nak taching2 ngan awek ko kalau ade suare lelaki yang angkat phone! sebab tuh aku la BODOH ! jangan nak kuar stetmen "apa hak die" "sape lelaki tuh" "u kat mane??" ah, tu series bullshit !! jangan sekali-kali kau ragui kawan aku sebab kawan aku semua terbaik !!

kalau kau nak ragu, silakan clash sekarang! kau ingat muka kau mampu buat kawan aku merana?? boleh blah !!

pasal status dalam FB..takyah nak kecoh2, takyah nak bising2.. suke hati die la nak publish ape kat wall die.. nak tulis in relationship ke, widowed ke, single ke.. ko kecoh2 macam la engkau yang bayar bil letrik, yang bayar bil broadband! broadband ko tuh pon mak ayah yang bayar.. dan takyah jeles sangat ngan komen2 kawan lelaki kitorang kat fesbuk nih boleh tak?? sikit2 nak hentam orang yang komen ngan awek kau tuh.. sampai kitorang nih jenuh nak menjawab pasal perangai budak2 korang tuh!! lantak die la nak kenal orang lelaki banyak mane pon !! itu hak die nak berkenalan.. mak bapak die pon tak kisah, selagi die tak wat hal, ko nak kecoh2 apesal?? takot die jatuh hati kat orang tuh?? ah, lantak lah !! kalau dah memang jodoh, nak wat camne?? korang tu baru kapel, belum tunang pon.. tak payah nak king control sangat la !! Jumpa mak bapak awek pon takut, nak perasan jadi suami @ bakal suami ! aku sunat kau lagi sekali baru taw!!

Owh yer, kau pun takyahla nak kuar berduaan aje yer ngan kawan aku tuh !! at least, kalau nak dating, sila bawak salah sorang dari geng kami.. baik kau buat sebab kau dibenarkan pilih bodygad mane satu kau nak.. kalau kau tak buat, Nampak sangat kau nak aku yang teman korang dating setiap kali kau ajak die keluar ! time tuh, jangan harap la kau nak duduk sebelah die dalam cinema, jangan mimpi nak duduk depan die kat fudkot, jangan berangan nak jalan sebelah die !!

sebelum aku lupe nak ingatkan.. kalo ko nak terus kekal ngan awek ko, sila kenal ngan kitorang, geng-geng die! jangan ingat ko suke kawan kitorang, ko leh wat derk kat kitorang.. berhingat sikit der, awek lu KAWAN BAIK gua, sampai mati pon status itu akan kekal.. kalau lu tak baik ngan gua, and in case lu jodoh die sebetul2 nye, memang masak la kau nak tengok muka gua sampai lu masok kubur !!

Dan kau pon tolong berfikir seperti bapak orang yang ade anak dara! Maksud aku, buat perangai senonoh sikit.. jangan nak gatal merela aje ngan kawan aku nih !!


lu jangan pikir kasih sayang lu kat lu punya awek yang status tetap die kawan baik gua dah banyak!!
sebab gua sayang die lagi banyak dari lu !!


truly from.
best friend ever :)

Wednesday, July 3, 2013

rompakan bank yang inovatif

Semasa rompakan di Guangzhou, China, perompak bank berteriak kepada semua orang di bank:
“Semua tiarap di lantai dan jangan melawan! Wang ini kepunyaan bank tapi nyawa anda adalah kepunyaan anda…”
Semua orang dalam bank pun ikut arahan perompak tanpa melawan dan senyap.
*Ini dipanggil “berfikir di luar kotak.” – berfikir lain daripada yang lain!
Apabila seorang wanita bertiarap di atas meja dengan gaya yang menggoda, perompak menjerit kepadanya: “Tolong bersopan! Ini adalah rompakan, bukan cubaan merogol!”
*Ini dipanggil sebagai “Profesional.” – Fokus hanya pada apa yang anda dilatih untuk melakukan!
Apabila perompak bank kembali ke rumah, perompak muda (kelulusan MBA) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (lulus darjah 6 sahaja): “Taiko, mari kita kira berapa banyak duit kita dapat.”
Perompak tua menyangkal dan berkata: “kau ni bodoh! Terdapat banyak wang, sampai bila baru kita habis kira ? Malam ni kita nonton berita di tv, pasti kita akan tahu jumlah rompakan dari berita tersebut.”
*Ini dipanggil “Pengalaman.” – Kini, pengalaman adalah lebih penting daripada sijil kertas!
Selepas perompak telah beredar, pengurus bank itu mengarahkan penyelia bank untuk memanggil polis dengan cepat. Tetapi penyelia berkata kepadanya: “Tunggu Mari kita ambil $ 10 juta daripada bank untuk diri kita dan tambah kepada $ 70 juta yang kita sudah gelapkan dari bank!”.
*Ini dipanggil “inovatif.” – Menukar keadaan tidak menguntungkan untuk keuntungan anda!
Penyelia berkata: “alang kah baiknya jika rompakan berlaku setiap bulan. Dapat juga kita gelapkan duit”
*Ini dipanggil “berpandangan jauh.” – merancang masa depan selangkah lebih awal!
Keesokan harinya, berita TV melaporkan bahawa $ 100 juta telah diambil dari bank. Perompak mengira, mengira dan mengira berulang kali, tetapi mereka hanya boleh mengira $ 20 juta.
Perompak sangat marah dan mengadu: “Cilaka! Kita mempertaruhkan nyawa kita dan hanya mendapat $ 20 juta tapi Pengurus bank pula mengambil $ 80 juta dengan hanya petikan jarinya, nampaknya lebih baik menjadi orang pintar daripada menjadi pencuri.”
*Ini dipanggil ” Pengetahuan.” – pengetahuan kunci kejayaan hidup!
Pengurus bank itu tersenyum dan gembira kerana kerugiannya dalam permainan pasaran saham kini sudah dilangsaikan oleh duit rompakan itu.
*Ini dipanggil “sambil menyelam minum air.” – mempergunakan peluang yang ada untuk mencipta peluang yang lain!
Soalan : Siapa Perompak sebenar di sini ?

Monday, July 1, 2013

2 down 4 to go




hyeep peeps...
apa la yang areda dok mencarut nie...2 down??? 4 to go????hahahaahah ekceli tu final exam punya cerita la...dah settle dua paper tinggal lagi 4 paper..

macam mana dengan first paper semalam???usah ditanya mahupun dikenang...yang dah berlalu tu biar je la...areda pun bajet lulus ja untuk paper management...napa pulak bajet lulus ja??sebab soklan yang masuk yang xpernah belajaq...atau yang senangnya tu la kali pertama kami tengok soalan tajuk tu....hahaahah boleh pulak kan..yang study semua x keluaq...bila yang study semua x keluaq,areda pun mengeluarkan diri dari exam hall dengan cepat dan pantas...nasib la dah memang pun x ley jawab...so yesterday was a bad day for us...bukan areda ja tapi semua kawan2 pun ckp benda yang sama

so lepas take a deep breath areda pun sambung la study marketing sebab tadi pagi paper marketing...study marketing pun lepas habiskan 13 episod cinta tikar sajadah...hahahaah men2 ka time exam movie tetap jadi pilihan :)
and tadda...walaupun areda studt marketing tak seberapa compared to management...tapi alhamdullilah i can make it...sampai tak cukup2 masa la....tengah2 jawab tiba2 pembakar semangat sampai...ups pembakar semangat???siapa lagi kalau bukan Mr.account...aci pulak dia mai dok bebel kat areda...kamu dok buat apa nie.???then areda pusing sambil buat isyarat diam kat dia + jeling siket..hahahahahaha...boleyh tanya pulak buat apa kalau dah duduk dalam exam hall...takkan main masak2 pulakdalam exam hall :P 
                          

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POLI Bloggerz